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General Information:  Explanation of whether various expenditures may qualify for the 
credit. 

 
April 15, 2005 
 
Dear: 
 
This is in response to your letter dated March 29, 2005 in which you state the following: 
 

I need further clarification about the Education Expense – (line 21) concerning what home 
school expenses would qualify.  What kind of receipts are necessary?  If we bought books 
from a private party, or used E-Bay, would these be accepted receipts?  My kids did an Art 
class with other home-schooled kids, would this class count? 
 
Please send me further information about these questions and maybe including the relevant 
part of the tax code.  Thanks a lot! 
 

According to the Department of Revenue (“Department”) regulations, the Department may issue only 
two types of letter rulings:  Private Letter Rulings (“PLR”) and General Information Letters (“GIL”).  
The regulations explaining these two types of rulings issued by the Department can be found in 2 
Ill.Adm.Code §1200, or on the website http://www.revenue.state.il.us/legalinformation/regs/part1200.  
 
Due to the nature of your inquiry and the information presented in your letter, we are required to 
respond with a GIL.  GILs are designed to provide background information on specific topics.  GILs, 
however, are not binding on the Department. 
 
The legal description of the Education Expense Credit can be found in Section 201(m) of the Illinois 
Income Tax Act (“IITA”; 35 ILCS 5/101 et seq.).  That statute provides as follows: 
 

(m) Education expense credit. 
 

Beginning with tax years ending after December 31, 1999, a taxpayer who is the 
custodian of one or more qualifying pupils shall be allowed a credit against the tax imposed by 
subsections (a) and (b) of this Section for qualified education expenses incurred on behalf of 
the qualifying pupils.  The credit shall be equal to 25% of qualified education expenses, but in 
no event may the total credit under this subsection claimed by a family that is the custodian of 
qualifying pupils exceed $500.  In no event shall a credit under this subsection reduce the 
taxpayer’s liability under this Act to less than zero.  This subsection is exempt from the 
provisions of Section 250 of this Act. 
 

For purposes of this subsection: 
  

 “Qualifying pupils” means individuals who (i) are residents of the State of Illinois, (ii) are 
under the age of 21 at the close of the school year for which a credit is sought, and (iii) during 
the school year for which a credit is sought were full-time pupils enrolled in a kindergarten 
through twelfth grade education program at any school, as defined in this subsection. 
 
 “Qualified education expense” means that amount incurred on behalf of a qualifying 
pupil in excess of $250 for tuition, book fees, and lab fees at the school in which the pupil is 
enrolled during the regular school year. 
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 “School” means any public or nonpublic elementary or secondary school in Illinois that 
is in compliance with Title VI of the Civil Rights Act of 1964 and attendance at which satisfies 
the requirements of Section 26-1 of the School Code, except that nothing shall be construed to 
require a child to attend any particular public or nonpublic school to qualify for the credit under 
this Section. 
 
 “Custodian” means, with respect to qualifying pupils, an Illinois resident who is a parent, 
the parents, a legal guardian, or the legal guardians of the qualifying pupils. 

 
Section 26-1 of the School Code (105 ILCS 5/2601) provides: 
 

Whoever has custody or control of any child between the ages of 7 and 16 years shall cause 
such child to attend some public school in the district wherein the child resides the entire time it 
is in session during the regular school terms. 

 
Attached please find the following documents that will help explain the expenses that qualify for the 
Education Expense Credit:  pages 14 and 15 of the 2004 IL-1040 Instructions, Schedule ED, 86 
Il.Admin.Code 100.2165 and the Informational Bulletin FY 2000-19, Education Expense Credit for 
Individuals.  On page 14 of the IL-1040 Instructions you will find an explanation for the situation you 
mention in your letter about not having a receipt from a school showing expenses incurred for this 
credit.  When no school receipt is produced, the taxpayer must complete Schedule ED.  On page 15 
of the IL-1040 Instructions is the Education Expense Table that guides you through the requirements 
needed to qualify for this credit.  For example, you ask whether books from a private party, or used 
books from E-bay would qualify.  The Table explains that only book rentals will qualify for the credit, 
not actual book purchases.  Thus, purchasing books from private parties or from E-bay will not qualify 
for the Education Expense Credit. 
 
Your last question asks whether an Art Class with other home-schooled kids would qualify for the 
Education Expense Credit.  The information you provide is not enough for us to make a 
determination.  There are several factors at issue when determining whether an expense qualifies for 
the Education Expense Credit.  For example, does the home school that offered the Art Class meet 
the requirements of a “school” for purposes of the Education Expense credit?  According to 86 
Il.Admin.Code 100.2165(b)(3), educational instruction in a home school will meet the definition of 
“school” for purposes of this credit so long as the attendance requirements of Section 26-1 of the 
School Code are met.  Another determining factor is whether your children were enrolled in this home 
school during the regular school year.  86 Il.Admin.Code 100.2165(b)(4).  We also do not know from 
your letter what type of expenses you incurred with the Art Class and whether these expenses would 
qualify for the Education Expense Credit. 
 
Should you have additional questions after reading the enclosures, please feel free to contact me.  As 
stated above, this is a general information letter which does not constitute a statement of policy that 
either applies, interprets or prescribes tax law.  It is not binding on the Department.  Should you have 
additional questions, please do not hesitate to contact our office. 
 
Sincerely, 
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Heidi Scott 
Staff Attorney -- Income Tax 
 


